Therapeutisch centrum

Er zijn twee groepen met een meervoudige beperking. 

Mensen met een ernstige meervoudige beperking en mensen met een ‘gewone’ meervoudige beperking. Mensen met een ‘gewone’ meervoudige beperking hebben een matige verstandelijke beperking en een ernstige lichamelijke beperking. Deze mensen hebben veel zorg nodig maar een groot aantal kan wel praten. Dat zorgt ervoor dat het mogelijk is om contact te maken. 

Mensen met een ernstige meervoudige beperking hebben een ernstige verstandelijke beperking en een ernstige lichamelijke beperking. De meeste mensen kunnen niet praten en niet lopen. Het niveau waarop zij functioneren is te vergelijken met een baby van een paar maanden oud. Er is een grote afhankelijkheid van de omgeving en ondersteuning nodig bij alle ADL taken. Doordat moeilijk is om contact te maken via de gesproken taal zal er gebruik gemaakt worden van verschillende communicatie mogelijkheden.

Het therapeutisch centrum geeft de mogelijkheid om verschillende behandelingen aan te bieden voor zowel de motoriek als de communicatie. Vanwege de complexiteit van de beperking zal er een behandeling op maat gemaakt worden.U kan denken aan bijvoorbeeld het verbeteren van de houding en beweging en het leren praten en communiceren. Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking zorgen de behandelingen er voor dat deze mensen zoveel mogelijk in beweging blijven. Er zijn verschillende therapeuten beschikbaar in het therapeutisch centrum, afhankelijk van de hulpvraag, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste en muziektherapeut. 

Daarbij is het voor deze doelgroep heel belangrijk om regelmatig te kunnen bewegen in het water zodat de spieren soepel blijven, ze vrij kunnen bewegen en heerlijk kunnen ontspannen. Omdat dit zo belangrijk is willen wij heel graag in het therapeutisch centrum een zwembad gaan realiseren.